Sitdowns. Toen het nog cool was.

Een roadtrip door de Balkan naar Exit Festival

Je kunt komende zomer natuurlijk weer naar Lowlands gaan, net zoals afgelopen jaar. Je spulletjes over die vermaledijde brug heen sjouwen, met palmbomen zwaaien bij Kees van Hondt, high as a kite om 5 uur ’s ochtends de Bravo uit stuiteren en met al wat Amsterdams en schijnbaar hip is op maandagmiddag met de chemocar naar huis rijden. Niks mis mee, toch? Maar wat je dus óók kunt doen, is met een paar vrienden ergens begin juli in de auto stappen en naar een van de vetste festivals van Europa rijden. Geen vlakke polderweide, maar van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends doorhalen in een oud kasteel, bovenop een Servische heuvel. Letterlijk feesten tot de zon opkomt, maar dan wel een vrolijk Mediterraan zonnetje. Wat je wil is een roadtrip naar Exit festival maken. En in deze blog ga ik je uitleggen wat je onderweg kunt doen en waarom je dat echt moet willen!

Een roadtrip naar Exit Festival; waar moet je rekening mee houden?

Exit Festival is in 2000 ontstaan als protest tegen de voormalige Servische president Milošević, als onderdeel van een 100 dagen durend studentenprotest. Het vindt plaats in Novi Sad in het Fort van Petrovaradin. Per jaar komen er ongeveer 200.000 (kom daar nog maar eens om, Lowlands) festivalgangers van over heel Europa hier op af. En; zoals al besproken in de intro; het begint pas ’s avonds. Vooral omdat het overdag qua temperatuur gewoon niet te doen is om een fatsoenlijk festival te organiseren. Gevolg: je staat vier avonden op rij ontzettend uit je pan te gaan onder de sterrenhemel óf onder een opkomende zon. De dance-area schijnt onder dj’s zelfs een van de meest gewilde locaties te zijn om te draaien (en da’s dan ook de reden dat er ieder jaar echt grote namen staan!). Een enkele reis van Tilburg naar Novi Sad met de auto duurt ongeveer 20 uur. En dat is nou juist de reden dat je lekker onderweg een boel stops moet maken en je zodoende even het voormalige Joegoslavië kunt bezoeken!

Stop 1: Zagreb

Je moet toch ergens beginnen. We bereikten Zagreb na een goeie nacht doorploegen met 4 chauffeurs. Je kunt er ook voor kiezen om een stop in Duitsland, Oostenrijk of Slovenië te maken, maar aangezien deze blog over de Balkan gaat, is Zagreb onze eerste stop. Dat het oorzakelijke verband feitelijk andersom ligt, doet nu niet terzake. Brak na een nacht doorkachelen hebben we hier eigenlijk vooral uitgerust en een beetje sight geseed. Het binnenstadje is wel aardig, maar wat ik vooral op Zagreb kan zeggen is dat haar parken lekker slapen. Dus.

Stop 2: Nationaal Park Plitvicemeren

Dit is dan weer wel een echte aanrader! De Plitvicemeren zijn vooral bekend vanwege zijn kraakheldere water en metershoge watervallen. In dit Unesco werelderfgoed vind je een grand total van 16 meren en 90 watervallen. Er schijnen ook beren te wonen en ander exotisch dierenleven. Maar daar ga je dus, zoals te doen gebruikelijk met exotisch dierenleven, geen kut van merken.

Stop 3: Zadar

Het oude centrum van dit kustplaatsje is zoals je een oud centrum van een kustplaatsje aan de Middellandse Zee zou verwachten.  Je neemt een pontje om er te komen (ook als dat niet per se nodig is, zou ik ’t je toch aanraden om een keer het pontje te nemen) en struint lekker door Middeleeuwse gezelligheid. Bestel aan de waterkant een vers gevangen vis met wat wijn of bier en je hoeft even een paar uur helemaal niks meer. Nadeeltje waar we op dit moment achter kwamen; zandstranden worden op de Balkan minder hooglijk gewaardeerd dan in Nederland. Je zult het moeten doen met keienstranden, dus echt comfortabel recreëren aan zee is het niet…

De zon zien zakken bij Zadar

De zon zien zakken bij Zadar

Stop 4: Split

Een van de hoogtepunten van Roadtrippen door de Balkan is de route van Zadar naar Split; de bergachtige scherenkust geeft prachtige vergezichten over de vele eilandjes, baaitjes en het bijna doorzichtige water van de Middelandse Zee.

Split is dan weer op een andere manier een typisch Mediterraan kustplaatje; namelijk veel te klein voor de grote hoeveelheden toeristen die er ieder jaar op neerdalen. Op zich niet gek natuurlijk, het is allerminst foeilelijk (en we vonden hier warempel een zandstrand!). Je kunt lekker authentiek ronddwalen of flaneren over de boulevard; als je hier nog geen extreme zomerse gevoelens bij krijgt, gaat dat winterkoude hart van je het nooit meer krijgen. Wat ook leuk is; het stadje heeft nog wel iets van een uitgaansleven, dus je kunt ook prima een avondje ouderwets à la Gogo Tours eraf. Je bent toch op weg naar een festival, dus je moet je toch een beetje in vorm drinken…

Stop 5: Mostar

Vanaf dit moment zeggen we de kust vaarwel en rijden we het binnenland in. Dat betekent ook dat we al vrij snel Kroatië achter ons laten en Bosnië binnen rijden. Op weg naar Sarajevo (ik geef stop 6 vast even weg) kozen we ervoor om even een bezoekje te brengen aan Mostar. Dit dorpje was in eerste instantie beroemd vanwege de Stari Most, de brug uit de 16e eeuw die beide delen van het stadje (en ook de verschillende bevolkingsgroepen aan weerszijden van de brug) met elkaar verbonden. Berucht werd deze zelfde brug als teken van de waanzin van de Joegoslavische burgeroorlog, toen dit monument net zo lang werd gebombardeerd totdat hij instortte. De brug is inmiddels herbouwd, maar het simpele feit dat de bekendste souvenir uit dit dorp de patroonhulzen zijn die op de brug werden afgevuurd, toont zijn sinistere geschiedenis.

Stari Most

Stari Most

Stop 6: Sarajevo

Via een aantal bergpassen kwamen we uiteindelijk in de Bosnische hoofdstad Sarajevo uit. Ook hier zijn de gevolgen van de burgeroorlog uit de jaren ’90 nog steeds zichtbaar. Het heftigst zie je dit op de Kovači begraafplaats aan de oostkant van de stad. Rijen aan rijen van eenvoudige witte grafstenen maken dit een nogal naargeestige plek. Los van deze historie, merk je ook een groot verschil tussen de (Christelijke) Kroatische en de (Islamitische) Bosnische steden. De bouwstijl en de sfeer is anders; kerktoren zijn vervangen door minaretten en in het centrum van Sarajevo voel je je eerder in het Midden-Oosten dan in Europa.

Een uitzicht over Sarajevo

Een uitzicht over Sarajevo (rechts beneden zie je de Kovači begraafplaats)

Zeker niet stop 7: Srebrenica

We dachten een bezoek te brengen aan dit bepaald geen lichtpuntje uit de recente Nederlandse geschiedenis. Echter, het bleek dat we dit wilden doen op de exacte dag waarop de val van Srebrenica werd herdacht. Daar naartoe rijden in een auto met een Nederlands kenteken leek ons op dat moment niet het allerbeste idee ooit, dus daarom maakten we maar onverrichterzake rechtsomkeert richting wel stop 7 en eindpunt van deze Roadtrip: het Servische Novi Sad en Exit Festival!

Eindpunt van deze reis: Novi Sad

Het Bosnische gedeelte van deze reis leidde ons nog over mooie hoogvlaktes, maar eenmaal aangekomen in Servië was de omgeving armoe troef. Aangezien Reisman Lars ook nog was vergeten om zijn sportieve rijstijl mee te nemen, zaten we niet zelden vast achter langzaam rijdende vrachtwagens op kilometerslange niksige tweebaanswegen. Nog bedankt, pik.

Novi Sad zelf heeft een klein maar authentiek centrumpje, waar het goed toeven is. Echter, we maakten daar niet keiveel van mee, want Exit Festival. Je kunt ervoor kiezen om op de festivalcamping te gaan liggen. Dat kún je doen. Maar bedenk gerust dat je op Lowlands al je tentje uitzweet in een gemiddelde Nederlandse zomer. Bedenk dan maar eens even hoeveel slaap je gaat hebben als je de hele nacht op pad bent en pas je slaapzak raakt als de zon al goed en wel, als de Mediterrane klootzak dat ’t is, aan de hemel staat te branden. Kortom; wil je niet. En je leest deze blog gelukkig op tijd, dus je hebt nog alle tijd op een fatsoenlijk appartement te boeken!

Appartementje geboekt? Dan kun je eindelijk los. En hoe gaat dat dan op een Servisch festival? Nou, zo dus:

Exit Festival; is ’t de omweg waard?

De setting van het festival is echt vet en het hele idee dat je 4 dagen lang je hele biologische ritme naar de tering helpt met zo’n 200.000 anderen levert een hele bijzondere sfeer op. Combineer dat met een roadtrip van 2 weken over prachtige wegen en pittoreske en interessante steden met een imposante geschiedenis, maakt dit een bijzondere en unieke festivalervaring. T is net even iets volkomen anders dan dat klotedijkje voor je Lowlands op mag….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *