Wat vind je als je jezelf zoekt op Bali? (deel 2)

In mijn vorige blog las je dat ik mezelf ging zoeken op Bali, omdat dat nou eenmaal is wat je doet als je mid-30 bent en een baard hebt. En dat ik op zoek ben naar het ideale aantal kralenkettinkjes voor om je pols. Ik legde daarin ook uit hoe ik tot de conclusie kwam dat sociale interactie voor mij uiteindelijk niet het doel van mijn zoektocht ging worden; door keuzes in het reispatroon (en uiteraard niet als gevolg van mijn persoonlijkheid) werd ‘rust’ het hoofddoel van de reis. En Mooie Dingen Zien.

Sekumpul watervallen - Bali

Sekumpul watervallen

Rust dus. Wat doe je dan ook weer?

Vooral jezelf geen druk opleggen. Uitslapen is een prima idee. Als je een dag geen zin hebt om die ene must-see once in a lifetime tempel te zien; maakt niet uit. Morgen weer een dag. Of niet. Er zijn vast mensen die er foto’s van gemaakt hebben. Punt is dat je vooral probeert om zo weinig mogelijk activiteiten in een dag te proppen. Da’s namelijk ook wel een voordeel van Bali; zo groot is het niet. En aangezien je, qua reisduur en jetlag, niet voor minder dan 2 weken moet willen afreizen, kom je binnen dit tijdsbestek best aan alle highlights toe. Maar wat kun je dan wel doen, naast uitslapen?

    • Massages! Voor minder dan 2 tientjes heb je al een Balinese mevrouw die anderhalf uur aan je lichaam staat te duwen. Top tip; doe je eergevoel een lol en laat die happy endings lekker achterwege. De treurnis…
    • Happy hours. Wat ook happy en niet (ofja, minder) treurig is? Iedere bar of restaurant kent happy hours; twee voor de prijs van één cocktail. En jij bent één. Je ziet waar dit heen gaat, toch?
    • Op een strand zitten/langs het zwembad liggen. Het is heet op Bali. Zweet staat al op je voorhoofd van ademen alleen. Gun jezelf een middag (hell, maak er een dag van. Nee, twee dagen!) dat je maximale actieradius de afstand is tussen jouw badlaken en het einde van het zwembad of die plek in zee waar je kunt zitten zonder dat het water over je hoofd heen slaat.
    • Koop geen buitenlandbundel voor je mobiel. En: vraag eens niet om de WiFi-code in het restaurant. Je weet dat je dit wil, dus doe nou maar gewoon. Weet je nog vroeger? Hoe fijn ’t was dat je telefoon eens niet bewoog als je op vakantie was? In Europa kom je daar niet meer mee weg, maar hier wel. Geniet ervan. Die Instagrampost kun je ook morgenvroeg doen, je volgers vergeven je wel.
    • Blijf ook eens een uurtje zitten op een plek die eigenlijk te mooi is en die echt meer aandacht verdient dan een snelle selfie. Je hebt de tijd, dus kijk nou eens goed rond. Of besteed je tijd aan dat ene boek wat je zo interessant leek, maar waar je maar niet aan toekwam omdat je nicht d’r vriendje z’n buurman iets racistisch op Facebook zette en je daarop móest reageren.
Zonsondergang op Nusa Cenigan

Zonsondergang op Nusa Cenigan

Mooie Dingen Zien: reisgidsen zijn voor mietjes!

Je kunt uiteraard oldschool met een Capitool of Lonely Planet aan de slag en jezelf de rondte in plannen. Ik had ze wel bij me, maar ik weet achteraf eigenlijk niet precies waarom. Bekeken heb ik ze niet echt. Ik wist per plek waar ik heen ging ongeveer wat ik wilde zien en doen en dat was ’t ook wel zo’n beetje. Maar zoals je aan de foto’s bij deze blogs kunt zien, kwam ik wel aardig aan mijn Mooie Dingen toe. Gevolg is wel dat ik meer miste dan ik zag, die waarheid als een koe die je ook ieder jaar aan het einde van Lowlands opgooit. Wat ik daarmee wil zeggen? Dat dat per definitie waar is. Hoeveel je ook ziet, er zijn altijd dingen die je gemist hebt. Daarmee is je vakantie nooit perfect en dat gaat ‘ie ook nooit worden. Maar ’t ging dus niet om perfectie. Ik zocht mezelf en vond rust. En dat vier kralenkettinkjes om één pols genoeg is, maar drie is beter. Proefondervindelijk vastgesteld en in een laboratorium onderzocht. Lijkt mij al met al toch een aardig resultaat voor drie weken Bali!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *