Angkor Wat: absoluut bucketlist materiaal

Een van de mooiste dagen in mijn (reizigers)leven heb ik doorgebracht in het eeuwenoude tempelcomplex Angkor Wat in Siem Reap, Cambodia. Ik was totaal overdonderd door de hoeveelheid tempels, sommigen volkomen overwoekerd, anderen weggestopt midden in dichtbegroeid oerwoud. Het is een unieke en magische ervaring die bovenaan jouw bucketlist zou moeten staan!

Zonsondergang bij Phnom Bakheng

Praktisch: hoe kom je er

Je kunt vliegen op Pnomh Pen en vanuit daar een busje door het binnenland naar Siem Reap nemen. Praktisch zat. Ik kwam zelf uit Bangkok, waar ik eerst met een bus naar de Thais-Cambodiaanse grens werd gebracht. Zorg hier dat je op voorhand een eVisum hebt aangevraagd. Deze grensovergang blijft echter een beetje tricky business en ik kan niet op voorhand zeggen of en hoeveel je daar nou eigenlijk zou moeten betalen aan douaniers. Let ook op je paspoort. Daarna moet je nog vervoer van de grens naar Siem Reap zien te regelen. Dit is op zich makkelijk, daar je bij uitkomst van de grenspost wordt bestormd door taxichauffeurs. Laat hier vooral je reizigersinstinct qua prijs spreken en regel een directe rit; ik zat anderhalf te wachten op een (bloedheet) verlaten busstation ergens in de middle of nowhere.

Je bent er! En nu?

Ieder hotel of hostel heeft tuktuks in dienst die je kunt huren voor welke periode je handig vindt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op straat iemand aanhouden. Ik regelde dit ter plaatse via mijn hostel. Deze meneer heeft me vervolgens drie dagen lang overal heen gebracht voor een vooraf afgesproken prijs. Ik had hem mijn plannen uitgelegd en hij zorgde ervoor het allemaal binnen een tijdsplanning paste. Het complex is overigens dermate uitgestrekt dat een tuktuk absolute noodzaak is. Fietsen kan, maar het is gewoon tropisch daar, he?

Junglewandeling naar Kbal Spiel

Wat moet je zeker doen?

Angkor Watt is vooral bekend geworden door de film Tomb Raider met Angelina Jolie. De boomwortels die over de Ta Promh tempel heen groeien is het meest iconische beeld uit deze film. Bekend maakt ook echter ook druk, dus plan deze aan het begin of einde van de dag. Dus wat kun je daarnaast nog allemaal doen?

  • Zonsondergang bij Phnom Bakheng. Druk weliswaar, maar bovenop deze tempel heb je een fantastisch uitzicht over het hele complex terwijl het avondrood over je heen valt.
  • Junglewandeling naar Kbal Spiel. In dit geval gaat het niet zozeer om het eindpunt, maar de reis erheen. Je komt onderweg hierheen langs verschillende, minder drukke, tempels en maakt een fantastische junglewandeling tegen een oude vulkaan op. Boven aangekomen zijn een aantal steenhouwwerken te bewonderen.
  • Verborgen tempels van Angkor Tom. Mijn absolute hoogtepunten waren de momenten dat ik, al lopend door de jungle, plotseling oog in oog stond met eeuwenoude tempels of beelden. Alsof je de eerste bent die die plek in eeuwen gezien heeft. Het joch dat opgroeide met de Tomb Raider spelletjes heeft nog dagenlang vreugdesprongetjes gemaakt.
Verborgen tempels van Angkor Tom

Verborgen tempels van Angkor Tom

Angkor Wat; zet maar op je bucketlist!

De rust en de complete uniekheid van deze plek zijn maar moeilijk met woorden te beschrijven. De pracht van de tempels, de natuur en het feit dat deze hele plek eeuwen aan zijn lot zijn overgelaten, maken het tot een plek waar je je fantasie helemaal de vrije loop kan laten. Deze foto’s doen er geeneens recht aan, maar deze zijn zomaar mijn beste mogelijkheid om je ervan te overtuigen dat je pas rustig kunt sterven als je Angkor Wat gezien hebt…

Verborgen tempels van Angkor Tom

Verborgen tempels van Angkor Tom

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *